6+1 Használtautó vásárlási tipp 2023-ban.

használtautó vásárlás

Hogyan vegyünk használtautót 2023-ban?

Ebben a bejegyzésben, 10+1 olyan használtautó vásárlási tanácsot adunk, amivel neked is sokkal könnyebb lesz a használtautó vásárlás, már a kereséstől kezdve, viszont ha szeretnél egy használtautó vásárlási előtti szakmai konzultációt, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz, kattints ide.

Cégünk évek óta foglalkozik helyszíni autó állapotfelméréssel, így több ezer autó példájából tanulva már nagyon sok olyan „kört” lefutottunk, amit igyekszünk ezzel a cikkel megspórolni neked.

használtautó vásárlás 2023-ban

1. Hol keressünk használtautót?

Fontos megjegyezni, hogy manapság már szinte minden eladásra kínált használtautó megtalálható online, ezért mondjuk minden ügyfelünknek, hogyha egy autót nem talál meg online, az minimum érdekes, és nem bíztató jel.

Mi, mindenesetben kizárólag a használtauto.hu oldalt ajánljuk mindnekinek, hiszen már évtizedek óta működik, és ami a legfontosabb, hogy látható rajta, hogyha egy autókereskedés már több éve az oldalon van, indításnak pedig az egy jó hír, ha tetszik nekünk egy autó, és látjuk mellette, hogy a kereskedés már akár 10+ éve a használtautón hirdet.

Egyéb oldalakat, illetve a „Facebook marketplace-t” nem szoktunk ajánlani, mivel rendszerint azok az autók amiket nem a használtautón találtak ügyfeleink, kevesebb alaklommal, bizonyulnak ár érték arányban jó vételnek.

 

2. Mennyit ér egy használtautó?

Természetesen ennek a kérdésnek önállóan semmi értelme, ezért állítsunk fel egy általános szabályt és gondolat menetet. Eladó oldalról, sokszor látunk olyan használtautó árazásokat, amik sokkal inkább tükrözik az eladó vágyálmait, mint a valódi piaci árakat, ezért vevőként az első lépés mindig az legyen, hogyha van egy konkrét mákra és típus amit szeretnénk akkor annak az ártartományát megnézzük. Vegyünk példának egy 2009-es Kia Ceed 1.6 autót, 120 000 kilométer futásteljesítménnyel.

Ebben az esetben, érdemes a használtautón beállítani a keresési paramétereket az 1.6 motorra, illetve az évet 2007 és 2011 közé, a futásteljesítményt pedig 70 000 és 180 000 kilométer közé. Ebből már kapunk egy olyan szórást amiből láthatjuk, hogy az általunk kinézett autó, futásteljesítmény és életkor arányban, hogyan helyezkedik el, annak ára mennyire reális a többihez kepést.

Viszont a legfontosabb szabály, az hogy minden használtautó annyit ér, amennyit neked, vevőnek megér.

 

3. Kereskedésből vagy magánszemélytől használtautót venni?

Ez egy örök kérdés, amióta szabadkereskedelem van a használtautók piacán, és egy akkora jogi illetve történeti tartalom lenne erre a teljes válasz, hogy most nagyon röviden válaszoljuk ezt meg. (A kereskedő és magánszemély eladó kérdést, részletesen konkrét jogi példákkal, az online használtautó vásárlási konzultáció során részletesen elmondjuk)

Főszabályként, ha a legkevesebb bonyodalmat és gondot szeretnénk magunknak, akkor mi kizárólag azt ajánljuk, hogy olyan autókereskedésből vásárolj autót ami már évek-évtizedek óta létezik, és akár saját szervize is van. Tapasztalataink szerint az ilyen kereskedések autóival van a legkevesebb gond.

 

4. Tekert kilométeróra 2023-ban?

Sajnos, az a rossz hírünk van, hogy a kilométeróra tekerés a használtautók piacán, 2023-ban is jelen lesz, ennek a feltárása laikusként nem egyszerű, ezért ha egy autó túl jó vételnek tűnik, érdemes utánanézni, és szakértői segítséget kérni, mivel sajnos jellemzően nem 20-30 ezerrel tekernek vissza kilométerórákat, hanem 100 ezer és afelett, aminek a hosszútávú következményei kiszámíthatatlanok.

Használtautó vásárlás tekert kilométeróra

5. Benzines vagy dízel használtautót éri meg venni?

Erre a kérdésre a válasz mindenkinek egyedi, de általánosságban aszerint kell ezt eldönteni, hogyha az ember évente 0-20 000 kilométert tesz meg aminek legalább 60% város akkor egy nem turbós, szívó benzin motoros autót érdemes venni. Amennyiben pedig 20 000+ az éves kilométer megtétel aminek a 60% legalább autópálya/autóút akkor pedig dízel autót. Viszont fontos megjegyezni, hogy ez a szabály azért így van, mivel a benzines autó jellemzően többet fogyaszt, ellenben olcsóbb fenntartani, a dízel autó pedig kevesebbet fogyaszt, de a szervízelése drágább, így jön ki, hogy azért éri meg nagyobb éves használatra a dízel autó.

Mérlegelendő szempont, hogy a dízeleket már évek óta körüllengi a „dízel botrány” , ezért a megítélésük, és az eladhatóságuk (főleg a 10+ éves használtautók körében) az elmúlt években jelentősen csökkent.

 

6. Milyen használtautót érdemes venni?

Általánosságban, olyan használtautó érdemes keresni, ami azokat a valós igényeket elégíti ki amire szükségünk van, és semmi egyebet (ami számunkra nem fontos, szükséges) nem tartalmaz, mivel amire nincs szükséged, de benn van egy autóban, az attól még elromolhat. (örök példa: Napfénytető)

Ezért úgy érdemes nekiállni a használtautó keresésnek, hogy először márka és típus nélkül, eldöntöd mekkora autóra, milyen extrákkal van szükséged, illetve a fenti 5. pont alapján eldönteni, hogy benzines vagy dízel legyen.

Tipp: Olyan extrákat amiket szökőévente egyszer használsz (pl: elektromos ülésállító, hűttőt kesztyűtartó stb..) nem érdemes bevenni a keresésbe, mivel az a felár amiket ezekre az extrákra fizetsz, hosszútávon teljes pénzkidobásnak szoktak bizonyulni.

Külföldről behozott használtautó

6+1 Külföldről behozott használtautó, vagy magyar használtautót éri meg venni?

A használtautók piacán az elmúlt 10 évben nagyon nagy részt szerzett a külföldről, jellemzően, Németország, Ausztria, Hollandia, Belgium, Olaszországból behozott autók. Általánosságban elmondható, hogy a külföldi használtautók megbízhatóbbak, ha a többlépcsős importálási folyamat, rendesen van elvégezve. Ez alatt azt kell érteni, hogy a kereskedő kint, olyan partnertől vásárol, aki már ott kint átnézeti az autót, mielőtt eladja, az itthoni kereskedő pedig az autó Magyarországra érkezése után szintén átnézeti az autót mielőtt a kötelező vizsgára viszi.

Ebből a folyamatból látható, hogy sokkal nagyobb a biztonsági faktor egy valóban normálisan importált kereskedői autóval, mint egy olyan Magyar magánszemélytől vásárolt autóval, amit úgy ad  el az eladó, hogy „Az autó megy, tehát jó”

Viszont a kérdés, részletes jogi és életből szedett példákkal történő megválaszolása az online használtautó szakértői konzultáció során történik, mivel ez egy elég hosszú és részletes kérdés.

 

Reméljük találtál számodra hasznos információt ebben a cikkünkben, ha pedig megtaláltad a kiszemelt autód, akkor ajánljuk a használtautó helyszíni állapotfelmérés szolgáltatásunk.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük