Milyen használtautót nem vásárolnánk soha?

Megbízhatatlan használtautó

Milyen használtautót nem érdemes venni?

Ez a cikkünk, azzal foglalkozik, hogy mik azok a használtautók, amiket mi nem ajánlanánk megvételre. Nagyon fontos kiemelni, hogy ettől függetlenül, bármelyik akár a cikkben szereplő autó lehet jó, ha rendesen karban van tartva, illetve nem kifejezetten idős autó (12+ éves), de itt most azokat szedtük itt össze amikkel jellemzően és általánosságban a legtöbb probléma van. A listán részletesen nem említünk minden apró hibát vagy problémát, itt inkább csak a konkrét típusok megemlítése a cél. Amennyiben már van megvásárlásra kiszemelt használtautód, akkor a helyszíni állapotfelmérés, vagy az autóvásárlás előtti online konzultációs szolgáltatásunk neked lett kitalálva.

Ha a listán szereplő autód van, vagy egy olyat néztél ki magadnak, attól még lehet az egy jó autó, de érdemes odafigyelni a részletekre.

1.Opel insignia

opel insignia megbízhatatlan használtautó

A „rendkívül megbízható” Opel vectra utódja mely megbízhatóságban fenntartja a hagyományokat. Jellemzően a 2008 és 2013 közötti példányok azok amik a mai használtautó piacon nagyszámban megjelennek, és a leendő tulajdonosokat, a kellemes külső, és a számos belső extra miatt hamar el tudja ragadni, ellenben rengeteg probléma van velük, talán a benzin és a dízel opciók közül a dízel a rosszabb, és ha biztosra akarunk menni, akkor a 6 sebességes automata váltóval tovább ronthatóak a megbízhatósági kilátások.

Érdekesség: Több éves használtautó helyszíni állapotfelmérésünk során megfigyeltük, hogy jellemzően kereskedők alig árulnak ilyen autót, az eladók szinte csak magánszemélyek. (Ez a legtöbb esetben azt jelenti, hogyha egy autót jellemzően a kereskedések nagy része nem árul, akkor az egy olyan közismerten rossz autó, amivel a kereskedők tudják, hogy problémák lesznek eladás után, ezért inkább nem is árulják)

2. Bármi ami Volkswagen csoportos 1.4 TSI

Volkswagen TSI megbízhatatlan

A lista második helyére, egy olyan autó csoport került, ami inkább a motor miatt problémás, nem konkrétan az autó típus. A Volkswagen 1.4 TSI motorját, „szerencsére” majdnem minden kaszniba sikerült belerakni, így akár olyan autókban mint a Skoda Ocativa is találkozhatunk vele, ahol még ha jól működne a motor, akkor se teljesen értelmezhető, hogy egy ekkora kasznihoz, miért kellet az 1.4 TSI motort erőltetni. Természetesen itt is vannak évjáratok amik rosszabbak a többinél, ezért általánosságban az amúgy sem ajánlott turbó benzin motorokkal együtt, ezt is érdemes elkerülni. Érdemes megnézni, hogy például egy ugyan olyan 2009 1.4 TSI motoros autó, és egy szintén 2009-es 1.6 szívó benzines autó között mekkora a vételár különbség. (A használtautó piacon ebben a kategóriában, mindig a szívó benzin, jellemzően 1.6 a legkeresettebb)

3. Smart

Smart megbízhatatlan

Különösebb részletezés nélkül, erről az autóról csak az nem tud rosszat mondani, aki nem akar. A problémák sokaságát a dízel motor, és egy automata váltó, könnyen és gyorsan fokozza. Lehetőség szerint ezt az autót bármilyen formában érdemes kerülni. Az új elektromos változatok viszont jellemzően megbízhatónak bizonyulnak.

4. Mini

MINI megbízhatatlan

Tökéletes példa arra, hogy mi történik, ha a francia PSA csoport motort gyárt az amúgy is megbízhatóságáról „híres” BMW-nek. Szintén a messziről kerülendő kategória. Ha ezekből a „számokból” bármelyiket meglátjuk, érdemes azonnal elfelejteni az egész autót: „N18” , „F56” , „N14” ,  „EP6DT” , „N13B16

És az „All stars”

Listaszerűen, különösebb magyarázat nélkül, azok az autók amik már 10-12 éves koruk után a nagyon nem ajánlott kategóriába kerülnek:

  • BMW Bármilyen típus 20i-50i
  • Audi és teljes Volkswagen csoport, bármi ami TFSI/TSI, illetve a millió extra miatt, végtelen hibalehetőséget tartalmazó modellek, pl: A6, A8, Skoda Superb
  • Renault Motoros Mercedesek, illetve régi Mercedes A, R, GL, ML osztály
  • Bármilyen Saab
  • Túl extrázott, ezáltal elektromos hibák lehetőségének százát tartalmazó Peugeot, és Citroen modellek
  • Mazda, jellemzően a rozsda miatt
  • Opel, bármi ami turbó benzin, vagy dízel
  • Nissan Juke és hasonló, turbó benzin motorral
  • Renault szinte bármi

Természetesen, ahogy a cikk elején is írtuk, bármilyen autó lehet jó, amennyiben a szükséges karbantartások, időben el voltak végezve rajta, és a használata is normális volt, de a mi tapasztalatunk szerint jellemzően nem ez szokott lenni a cikkben szereplő autók nagy részével.